بیماری آفاکیا چیست و با چه علائمی همراه است؟
آفاکیا یکی از انواع بیماری های مربوط به چشم است که در آن چشم انسان فاقد عدسی است. نبود عدسی در چشم ممکن است بنا به دلایل ژنتیکی یا محیطی باشد. عدسی یکی از بخش های مهم چشم انسان به شمار می آید که وظیفه متمرکز کردن نور روی شبکیه را بر عهده دارد و باعث ایجاد تصویری واضح و روشن روی چشم می شود. نبود این بخش در چشم باعث بروز مشکلاتی در بینایی می شود. به همین دلیل بر آن شدیم تا در این مطلب به بررسی بیماری آفاکیا و روش های درمان آن بپردازیم. در ادامه مطلب ما را همراهی کنید.
چه عواملی باعث بروز بیماری آفاکیا می شوند؟
عواملی که باعث بروز بیماری آپاکیا می شوند در هر فرد متفاوت است. تحقیقات به دست آمده نشان می دهد که هر دو عامل محیطی و ژنتیکی باعث بروز این بیماری در چشم می شوند. عوامل ایجاد کننده بیماری آفاکیا عبارتند از:
• ناهنجاری های مادرزادی: ناهنجاری های مادرزادی یا نواقص ژنتیکی یکی از عواملی هستند که باعث بروز این بیماری در چشم می شوند. ناهنجاری مادرزادی به دو دسته اولیه و ثانویه تقسیم می شود. در ناهنجاری اولیه جنین بدون داشتن لنز یا عدسی چشم متولد می شود. اما در ناهنجاری مادرزادری ثانویه جنین در ابتدا لنز دارد اما بعد از مدتی به دلایل مختلفی چون ویروس سرخچه مادرزادی لنز جدا می شود.
• افتادن عدسی در زجاجیه: عامل دیگری که باعث بروز بیماری آپاکیا در چشم می شود، افتادن عدسی در زجاجیه است. چشم انسانه از لایه های مختلفی تشکیل شده است. زجاجیه یکی از بخش های چشم است که نقش ثابت نگه داشتن فرم چشم را بر عهده دارد. این بخش بین دو لایه عدسی و شبکیه چشم قرار گرفته است. در صورتی که هسته یا بخشی از عدسی با مایع زجاجیه ترکیب شود، بیماری آفاکیا نیز در بیمار بروز می کند. البته در بسیاری از موارد کل عدسی با زجاجیه ترکیب می شود. افتادن عدسی در مایع زجاجیه در بیشتر موارد به دلیل عمل آب مروارید یا پارگی کپسول پشتی عدسی ایجاد می شود.
• خارج کردن عدسی در طی جراحی: در مواردی ممکن است جراح برای درمان برخی از بیماری های چشمی، عدسی چشم را خارج کند. خارج کردن عدسی چشم و جایگزین کردن آن با لنز یا عدسی مصنوعی نیز زمینه بروز بیماری آفاکیا را افزایش می دهد.
• آسیب دیدگی عدسی: چشم عضو حساس صورت به شمار می آید و ممکن است در معرض آسیب های بیشماری قرار بگیرد. عواملی متعددی چون فرو رفتگی اجسام تیز، ضربه، فشار شدید و… ممکن است باعث پارگی لایه های چشم شود. در چنین مواردی ممکن است عدسی دچار پارگی و آسیب شود. پارگی عدسی نیز در مواردی منجربه بیماری آپاکیا در چشم می شود.
اختلال آفاکیا با چه علائمی همراه است؟
نوع علائم بیماری آفاکیا با توجه به علت بیماری در هر فرد متفاوت است. برای مثال ممکن است علائم کسی که به صورت مادرزادی از بیماری آفاکیا رنج می برد با کسی که به دلیل پارگی عدسی دچار این بیماری می شود، متفاوت باشد. با این حال بیشتر بیماران مبتلا به این عارضه با علائم زیر همراه هستند.
1. احساس درد در ناحیه چشم
2. التهاب و قرمزی شدید چشم
3. نا توانایی در دید اجسام به شکل واضح
4. بروز بیماری دوربینی در چشم
5. تاری چشم
6. آب مروارید
7. کم رنگ دیدن رنگ ها
عوارض بیماری آفاکیا چیست؟
بیماری افاکیا در صورت درمان نشدن باعث بروز مشکلات جدی در چشم می شود. عوارض جدی بیماری آفاکیا در چشم عبارتند از:
• دوربینی چشم
• جدا شدن شبکیه چشم
• جدا شدن زجاجیه چشم
• بروز بیمار گلوکوم یا آب سیاه
• انحراف نور
جدا شدن شبکیه چشم و زجاجیه چشم نیز با عوارض دیگری چون کور رنگی، تاری دید، نابینایی، لکه های چشمی و… همراه هستند که برای چشم بسیار خطرناک است.
آیا راه حلی برای درمان بیماری آفاکیا وجود دارد؟
برای درمان بیماری آفاکیا ابتدا باید به یک چشم پزشک با تجربه مراجعه شود. متخصص چشم با گرفتن تست ها و آزمایشات مختلف علت اصلی بروز این بیماری را پیدا می کند. معمولاً در حین معاینه از روش های انکسار سنجی، افتالموسکوپ و دستگاه اسلیت لمپ برای تشخیص کمک می گیرند. پزشکان بعد از تشخیص علت بیماری آفاکیا برای درمان آن اقدام می کنند. برای درمان بیماری آفاکیا جراحی پیوند انجام می شود. در این جراحی عدسی آسیب دیده خارج می شود و عدسی سالم جایگزین می شود.
مراجعه به پزشک
در این مطلب به بررسی بیماری آفاکیا یا آپاکیا پرداختیم. بیماری آفاکیا که ناشی از نبود عدسی در چشم انسان است، در صورت درمان نشدن باعث بروز مشکلات جدی چون جداشدن لایه های چشم، آب مروارید، آب سیاه و بروز اختلالاتی چون تاری دید و عدم تطابق چشم می شود. بنابراین بهتر است برای درمان این بیماری هر چه سریع تر اقدام شود. بهترین راه برای درمان بیماری آفاکیا، مراجعه به چشم پزشک است.
متخصص چشم بعد از معاینه و بررسی های لازم راه حل مناسبی را برای درمان بیماری آفاکیا انتخاب می کند. دکتر احسان عباس نیا متخصص چشم و فوق تخصص استرابیسم و اکولوپلاستیک یکی از پزشکان حاذق در زمینه بیماری های چشمی است. شما می توانید با مراجعه حضوری به مطب دکتر عباس نیا برای درمان اقدام کنید.