پنج بیماری چشمی مرتبط با آسیب های ناشی از نور خورشید
دراز کشیدن کنار استخر، ساختن قلعه های شنی در ساحل، بازی پرتاب کردن دیسک پرنده در پارک و… اینها یک سری از فعالیت های سرگرم کننده ی معمول زیر نور آفتاب هستند ولی با وجود تمام احساس خوبی که به شما می دهند آیا از خطرات قرار گرفتن در معرض نور خورشید آگاهی دارید؟ 5 تا از رایج ترین بیماری های چشمی که به دلیل آسیب های ناشی از نور خورشید ایجاد می شوند و همچنین گزینه های درمانی شما برای درمان آنها در ادامه مطلب آورده شده است.
بیماری چشمی که با قرار گرفتن در معرض نور خورشید حاصل می شود
۱- افزایش سن
برخورد اشعه ماورای بنفش (UV) مسئول بیش از ۸۰ درصد علائم قابل مشاهده افزایش سن و پیری است.
اشعه ماورای بنفش برای پوست شما آسیب زا است و این اشعه ها با ایجاد چین و چروک های جدید و لکه های خورشیدی (لکه های پوستی ایجاد شده ناشی از برخورد نور خورشید) و شل شدن پوست اطراف چشم شما را پیرتر می کنند.
چشمک زدن به علت نور خورشید میتواند عامل ایجاد چروکهای پنجه کلاغی و همینطور عمیقتر شدن چین و چروک های موجود شود .پوشیدن عینک آفتابی محافظتکننده که برای جلوگیری از ورود اشعه ماورای بنفش طراحی شده اند می تواند آسیب های بیشتر به پوست اطراف چشم و کل ساختار چشم را به حداقل برساند.
استفاده کنندگان از عینک آفتابی باید به دنبال لنز های محافظ UV400 و یا بیشتر در برابر اشعه ماوراء بنفش باشند و این یعنی که لنزها از ورود ۹۹.۹% از اشعههای مضر ماورای بنفش جلوگیری می کند. این عینک ها میتواند از آسیبهای ناشی از اشعه های خورشید به پوست های ظریف و نازک دور چشم جلوگیری کند و احتمال ایجاد سرطان پوست را کم میکند.
۲- آفتاب سوختگی قرنیه
قرنیه لایه خارجی شفاف چشم است و میتواند به عنوان “پوست” برای چشم در نظر گرفته شود، یعنی درست مثل پوست که می تواند دچار آفتاب سوختگی شود برای قرنیه هم میتواند این اتفاق بیفتد.
آفتاب سوختگی قرنیه فتوکراتیت گفته میشود و برخی دیگر از اسم های رایج تر که برای آن به کار می رود عبارتند از :
(welder’s flash)برق زدگی چشم ناشی از جوشکاری جرقه ای
(snow blindness)برف کوری
(arc eye)برق زدگی ناشی از جوشکاری قوسی
این پدیده یک التهاب دردناک در قرنیه است که به سبب قرار گرفتن در معرض نور ماورای بنفش فیلتر نشده اتفاق میافتد و درست مثل بسیاری از بیماریهای چشمی مرتبط با نور خورشید پیشگیری شامل استفاده از عینک های مناسب جهت حفاظت از نور ماورای بنفش می باشد.
۳- آب مروارید
آیا میدانستید قرار گرفتن در معرض نور ماورای بنفش فیلتر نشده میتواند عامل به وجود آورنده یا تسهیل کننده در پیشرفت آب مروارید باشد؟
به کدر شدن عدسی چشم که میتواند بینایی را تحت تاثیر قرار بدهد آب مروارید گفته میشود.
اگرچه این بیماری بیشتر مرتبط با افزایش سن است اما شما میتوانید ریسک پیشرفت آب مروارید را با پوشیدن عینک های ضد اشعه ماورای بنفش کم کنید.
اگر آب مروارید باعث اختلال در بینایی فرد شده باشد به طور معمول با جراحی عدسی کدر شده را برمی دارند و با یک عدسی مصنوعی جایگزین می کنند که سبب بهبود بینایی فرد می شود.
۴- پینگوکولا (توده ی زرد رنگ روی چشم) و پتریگیا (ناخنک)
پینگوکولا پتریگیا در اثر قرار گرفتن بیش از اندازه در معرض نور خورشید روی صلبیه بخش سفید چشم رشد می کنند.
پتریگیا(ناخنک) پتانسیل انتشار به سطح قرنیه را دارد و روی بینایی تاثیر منفی می گذارد در حالیکه پینگوکولا این توانایی را ندارد.
اگر پتریگیا (ناخنک) روی بینایی اثر بگذارد ممکن است برای انجام درمان با جراحی برداشته شود.
درصورتی که رشد هر کدام از موارد بالا سبب تحریک چشم شود در اغلب موارد روان کننده های موضعی تجویز می شود و همچنین پوشیدن عینک محافظ مناسب در برابر اشعه ماورای بنفش بهترین راه پیشگیری کننده از پیشرفت سطحی پتریگیا (ناخنک)و پینگوکولا میباشد .
۵- دژنراسیون ماکولا
تاثیر اشعه ماورای بنفش در پیشرفت دژنراسیون ماکولا هنوز به طور کامل شناخته شده نیست.
دژنراسیون ماکولا شامل از هم گسیختگی ماکولا (بخش مرکزی شبکیه چشم) می باشد که مسئول دید واضح است.
بعضی از مطالعات گمان میکنند که دژنراسیون ماکولای مرتبط با افزایش سن می تواند با قرار گرفتن در معرض نور خورشید تشدید شود. انجام معاینات کامل چشم و استفاده از عینک محافظت کننده می تواند از پیشرفت این بیماری جلوگیری کند.
آیا آسیبهای ناشی از نور خورشید قابل برگشتند؟
تقریباً تمام بیماریهای چشمی مرتبط با نور خورشید که نام بردیم با راهکارهایی قابل درمان هستند و در صورتی که به طور کامل قابل برگشت نباشد حداقل می توان عوارض جانبی آنها را کم کرد اما بهتر است که شما از خود در برابر نور خورشید محافظت کنید و از آسیب قبل از شروع آن جلوگیری کنید.
بهترین راه که شما می توانید برای پیشگیری انجام دهید این است که هر زمان که از خانه بیرون می روید از کرمهای ضد آفتاب مقاوم در برابر آب و پوشش دهنده طیف گسترده با نمره ی SPF(فاکتور حفاظتی در برابر نور خورشید) ۳۰ یا بالاتر و همچنین از عینکهای آفتابی حفاظت کننده در برابر اشعه ماورای بنفش و کلاه های با لبه پهن استفاده کنید. و همیشه این نکته ی مهم را به خاطر بسپارید که پیشگیری بهتر از درمان است.
سخن پایانی
اگر شما هم نگران آسیب های مختلفی که ممکن است توسط نور خورشید سلامت چشمان شما را تهدید کند هستید، میتوانید با مراجعه به مطب آقای دکتر احسان عباس نیا و معاینه توسط ایشان تمام نگرانی های خود را در این زمینه برطرف نمائید. آقای دکتر عباس نیا فارغ التحصیل پزشکی عمومی از دانشگاه علوم پزشکی تهران، متخصص چشم پزشکی، فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و فوق تخصص استرابیسم و اکولوپلاستیک هستند.