تفاوت لازک با لیزیک چیست و کدام بهتر است؟
لیزیک یک فرآیند جراحی سرپایی است که برای اصلاح مشکلات نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم چشم استفاده می شود. به علاوه، عمل PRK و لازک نیز هر دو نوعی از جراحیهای لیزیک هستند.
لیزیک (Lasik) به عنوان یکی از معروف ترین فرآیندهای جراحی لیزرچشم شناخته می شود، اما برای افرادی که به عنوان مراجعه کننده شرایط مناسبی برای این نوع جراحی ندارند، PRK و لازک به عنوان گزینه های جایگزینی با نتایج قابل توجهی مورد توجه قرار می گیرند. همچنین، لازک نیز به عنوان ترکیبی از روش های لیزیک و پیآرکی شناخته می شود.
در تمام انواع جراحی های انکساری لیزر، از تکنیک لیزری با نام اگزایمر برای تغییر شکل قرنیه استفاده می شود. این فرآیند به چشم امکان می دهد که بدون نیاز به عینک یا لنز، تصویری واضح و واقعی از محیط را دریافت کند.
عمل لازک چیست؟
عمل لازک یک فرآیند جراحی چشم است که برای اصلاح مشکلات انکساری مانند نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم به کار می رود. در این روش، ابتدا لایه نازکی از سطح قرنیه به نام اپیتلیوم برداشته می شود. سپس، با استفاده از لیزر، سطح زیرین قرنیه، که به عنوان بستر قرنیه شناخته می شود، تغییر شکل داده شده تا اصلاح دید انجام شود.
این نوع جراحی در علم پزشکی به عنوان یک روش بسیار ایمن شناخته شده و از جراحیهای با خطر کم به شمار می رود. با انجام مطالعات و بررسی های دقیق قبل از عمل و اجرای صحیح جراحی، عمل لازک یا PRK به طور کلی به عنوان یک فرآیند ایمن در نظر گرفته خواهد شد. مهم است بدانید که ساختار اصلی قرنیه در این عمل بدون تغییر باقی می ماند؛ زیرا لایه اپیتلیومی که از سطح قرنیه برداشته می شود، به طور طبیعی توسط قرنیه بازسازی خواهد شد.
بعد از برداشتن لایه اپیتلیوم و انجام عمل لیزر، یک لنز پانسمانی برای ۳ تا ۴ روز روی چشم قرار میگیرد تا به قرنیه امکان داده شود تا لایه اپیتلیومی را بازسازی کند.
عمل لیزیک چیست؟
عمل لیزیک یک نوع جراحی چشم است که برای اصلاح مشکلات انکساری مانند نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش، یک لایه نازک از سطح قرنیه به صورت لولا مانند برداشته می شود. این لایه به نام اپیتلیوم و استرومای قدامی شناخته میشود. تفاوت اصلی بین عمل لیزیک و لازک( PRK ) در این است که در لیزیک، علاوه بر برداشتن اپیتلیوم، بخشی از ضخامت قرنیه قدامی یز برداشته می شود. این کار توسط دستگاه کراتوم دستی ( لیزیک) یا توسط نوعی لیزر (فمتولیزیک ) انجام می شود تا بستر قرنیه آماده شود که عمل لیزری انجام شود. پس از انجام عمل، لایه برداشته شده مجدداً روی سطح قرنیه قرار می گیرد.
تفاوتهای لیزیک و لازک
تفاوت های لیزیک و لازک در جراحی چشم بسیار مهم و تأثیر گذار هستند. در ادامه، به برخی از اصلی ترین تفاوت ها بین این دو روش اشاره خواهم کرد:
- فرآیند آماده سازی قرنیه: در لیزیک، یک فلپ روی قرنیه ایجاد می شود و پس از تابش لیزر، این فلپ کاملاً بر روی قرنیه برگردانده می شود. این فرآیند نیازمند برش عمیق تری در قرنیه است. در لازک، یک فلپ نازکتر ایجاد میشود و پس از تابش لیزر، این فلپ مجدداً روی قرنیه قرار میگیرد، به جای کاملاً برداشته شدن.
- سرعت بهبودی دید: بهبود بینایی بعد از عمل لیزیک معمولاً سریع تر اتفاق می افتد و بیماران زودتر به دید صحیح خود می رسند. در لازک، بهبود بینایی کمی کندتر اتفاق می افتد و نیاز به زمان بیشتری دارد.
- عوارض بعد از عمل: در کل، عوارض بعد از عمل لیزیک بیشتر از عوارض مرتبط با عمل لازک هستند. این امر به دلیل برش عمیق تری در قرنیه در لیزیک اتفاق می افتد. در لازک، به دلیل فلپ نازک تر، خطر خشکی چشم کمتر است.
- قابلیت استفاده برای قرنیه های نازک: لازک به علت برش نازک تر فلپ قرنیه، مناسب تر برای افرادی است که قرنیه های نازک دارند. این امر خطری کمتر از برداشتن قرنیه بیش از حد با لیزر را به همراه دارد. لیزیک، اگر قرنیه بسیار نازک باشد، ممکن است مناسب نباشد.
- تصحیح خطای انکساری بالا: اگر شما خطای انکساری با درجه بالا دارید (مثلاً نزدیک بینی شدید)، لازک بهترین گزینه است زیرا نیاز به حذف بافت بیشتری از قرنیه مرکزی را کاهش میدهد. لیزیک در مواردی که نیاز به حذف بافت قرنیه بیشتری دارید، ممکن است مناسب نباشد.
بنابراین، انتخاب بین لیزیک و لازک باید بر اساس شرایط و نیازهای خاص شما و توصیه های پزشکان انجام شود. اهمیت انتخاب درست این روش ها برای بهبود دید و جلوگیری از عوارض نیاز به مشوره با یک پزشک چشم پزشکی دارد.
تفاوت اصلی عمل های لازک و لیزیک
تفاوت های اصلی عمل های لازک و لیزیک اصولا شامل موارد زیر می شوند:
- ضخامت قرنیه: اگر قرنیه شما بسیار نازک باشد، عمل لیزیک (لیزک) ممکن است مناسب نباشد. زیرا در اینجا فلپ قرنیه ای بسیار ضخیمی درست می شود و بافت قرنیه باید برای این کار کافی ضخیم باشد. در این مورد، لازک ممکن است انتخاب بهتری باشد.
- دوره نقاهت کمتر : LASIK ممکن است دوره نقاهت مختصر تری نسبت به لازیک (لازک) داشته باشد. بعد از جراحی LASIK، بسیاری از بیماران در چند روز به بینایی طبیعی خود بر می گردند.
- عوارض: هر دو عمل دارای عوارض جانبی هستند، اما نوع و شدت عوارض ممکن است در هر عمل متفاوت باشد. این عوارض می توانند شامل خشکی چشم، دید افزایشی یا کاهشی، و غیره باشند. باید از پزشک خود در مورد این عوارض و احتمالات آنها سوال کنید.
- توصیه پزشک: پزشک شما بر اساس شرایط خاص چشمی و تاریخچه پزشکی شما، نوع جراحی مناسب را توصیه می کند. او به عواملی مانند ضخامت قرنیه، اشکال انحراف چشم (استرابیسم)، و نیاز به تصحیح چشم شما توجه می کند.
در نهایت، تصمیم نهایی باید با راهنمایی پزشک شما گرفته شود. او می تواند شما را در انتخاب بهترین روش برای تصحیح بینایی شما راهنمایی کند و اطلاعات بیشتری در مورد جزئیات هر عمل و عوارض آن ارائه دهد.
بهترین زمان برای انجام عمل لازیک یا لیزیک
اگر شما قصد انجام جراحی اصلاح دید (Refractive Surgery) مانند عمل لازیک یا لیزیک دارید، برخی شرایط و نکات مهم وجود دارند که باید در نظر گرفته شوند. این شرایط ممکن است به شما کمک کنند تا بهترین زمان برای انجام عمل را انتخاب کنید.
- پایداری نمره چشم: نمره چشم شما در طول 6 ماه اخیر نباید بیش از 0.5 نمره تغییر نکرده باشد. این نشان می دهد که وضعیت دید شما به طور نسبتاً ثابت است و جراحی اصلاح دید می تواند با موفقیت انجام شود.
- سن مناسب: حداقل سن قابل قبول برای انجام این نوع جراحی ها، 18 سال است. این به معنای آن است که افراد زیر 18 سال معمولاً باید منتظر رشد نهایی چشم ها باشند. البته، در شرایط خاصی کودکان و نوجوانان ممکن است تحت این عمل ها قرار بگیرند، اما باید توسط پزشک متخصص مورد ارزیابی دقیق قرار گیرند.
- مشاوره پزشکی: قبل از تصمیم گیری برای جراحی، شما باید به پزشک متخصص چشم مراجعه کرده و تمامی جوانب و جزئیات مربوط به عمل لازیک یا لیزیک را با وی مطالبه کنید. پزشک شما می تواند بر اساس وضعیت چشم شما و نیاز های شما، مناسب ترین زمان و نوع جراحی را توصیه کند.
- تصمیم دقیق: جراحی های اصلاح دید معمولاً جراحی های کم خطری هستند، اما تصمیم گیری نیازمند دقت و شناخت کامل از جزئیات است. اطمینان حاصل کنید که همه پرسش ها و ابهامات شما در مورد جراحی برطرف شده باشد و تصمیم نهایی با مشورت پزشک گرفته شود.
- پیش بینی برای آینده: یکی از نکات مثبت انجام جراحی لازیک یا لیزیک این است که معمولاً افراد پس از جراحی، تا آخر عمر خود به بدون نیاز از عینک برای دید دور دست پیدا می کنند. این پیش بینی می تواند به شما انگیزه بیشتری برای جراحی بدهد.
در نهایت، اگر از این شرایط و نکات پیروی کنید و با پزشک متخصص خود همکاری کنید، می توانید زمان مناسب برای انجام عمل لازیک یا لیزیک را تعیین کرده و از مزایای بهبود بینایی خود بهره مند شوید.
بهترین دکتر برای عمل لیزیک و لازک
هرگونه تاخیر در مراجعه به پزشک می تواند پروسه عمل جراحی لیزیک یا لازک شما را دشوار تر کند. قطعا داشتن یک پزشک و جراح با تجربه با عملکرد بسیار خوب می تواند خیال شما را بابت کیفیت عمل و همچنین نتیجه آن راحت کند. شما برای انجام عمل جراحی لیزیک یا لازک می توانید به دکتر احسان عباس نیا جراح و متخصص چشم مراجعه کنید. ایشان با بهره گرفتن از جدیدترین متدهای روز دنیا این جراحی را برای بیماران خود انجام می دهد. در صورت داشتن هرگونه سوال در ارتباط جراحی لیزیک یا لازک می توانید از ایشان مشاوره بخواهید و مطمئن شوید که کاندید مناسبی برای این جراحی هستید یا خیر.