چشمها به عنوان یکی از حساسترین و آسیبپذیرترین عضو صورت به شمار میروند. چشمها بنا به دلایلی چون کار با موبایل، کامپیوتر، مطالعه و…ضعیف میشوند. متأسفانه استفاده زیاد از این دستگاههای دیجیتالی باعث شده است که درصد بالایی از افراد از خستگی چشم و ضعیف شدن آن رنج میبرند. بسیاری از افراد میتوانند با کم کردن زمان استفاده از این دستگاهها از خستگی چشم بکاهند؛ اما برخی از افراد به دلیل داشتن شغلی مرتبط با دستگاههای دیجیتال نمیتوانند از زمان استفاده از این دستگاهها بکاهند؛ بنابراین بهتر است برای جلوگیری از خستگی و ضعیف شدن چشم راه کارهایی را انجام دهند. در این مطلب به معرفی راههای جلوگیری از خستگی چشم هنگام استفاده از دستگاههای دیجیتال میپردازیم. در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
استفاده از عینک های مخصوص
یکی از راه کارهایی که باعث کاهش خستگی چشم هنگام کار با دستگاههای دیجیتال میشود، استفاده از عینکهای مخصوص است. به طور کلی تمام دستگاههای دیجیتال مانند تلفن همراه، تلویزیون، لب تاپ، رایانه و… اشعههای مضری را از خود ساطع میکنند که باعث خستگی چشمها و تضعیف آن میشوند. افرادی که به دلیل شغلشان به مدت طولانی از لب تاپ و کامپیوتر استفاده میکنند، میتوانند با استفاده از عینکهای مخصوص از خستگی چشمان خود بکاهند. این عینکها با نام عینکهای ضد رفلکس شناخته میشوند. عینکهای ضد رفلکس از ورود نور لب تاپ و تلفن همراه به چشم جلوگیری میکنند. به همین دلیل هنگام استفاده از عینکهای ضد رفلکس چشمها کمتر دچار خستگی میشوند.
تنظیم نور دستگاه های دیجیتال
دستگاههای دیجیتال باید بهگونهای تنظیم شوند تا نور به حد طبیعی به چشمان فرد برسد. نور زیاد و نور کم باعث ضعیف شدن چشمها میشود. در صورتی که نور دستگاه کم باشد، فرد باید برای دیدن صفحه کار با دقت بیشتری نگاه کند و کمتر پلک بزند. دقت زیاد روی دستگاه باعث خستگی چشمها میشود. همچنین نورهای شدید باعث ضعیف شدن مردمک چشم میشود. به همین دلیل بهتر است متناسب با وضعیت نور محیط، نور دستگاه دیجیتال تنظیم شود. همچنین بهتر است برای جلوگیری از خستگی چشم نورهای فلورسنتی که در اطراف لب تاپ یا رایانه وجود دارد خاموش شود تا نور طبیعی محیط را در بر بگیرد. دستگاههای دیجیتال باید در جایی قرار داده شوند تا نور لامپ از بالا به دستگاه نتابد.
قرار دادن دستگاه دیجیتال در جای مناسب
از دیگر راههایی که باعث جلوگیری از خستگی چشم میشود، قرار دادن دستگاه دیجیتال در جای مناسب است. معمولاً دستگاه دیجیتال باید بهگونهای تنظیم شود تا در فاصله مناسب از چشمها قرار بگیرد. همچنین بهتر است دستگاههای دیجیتالی بهگونهای تنظیم شوند که فرد برای دیدن دستگاهها به پایین خیره شود. فاصله چشمها تا دستگاههای دیجیتالی باید بین 20 تا 35 اینچ باشد تا چشمها دچار خستگی نشود.
پلک زدن
بیشتر کسانی که از دستگاههای دیجیتال استفاده میکنند دچار خشکی چشم میشوند. در بسیاری از موارد افرادی که با دستگاه دیجیتال کار میکنند پلک نمیزنند. معمولاً دقت زیاد به دستگاه باعث میشود که کمتر پلک بزنند. پلک نزدن باعث خشکی چشم میشود زیرا رطوبت کافی به چشم نمیرسد. به همین دلیل بهتر است افرادی که با لب تاپ و دیگر دستگاههای دیجیتالی کار میکنند به صورت پیوسته و عمداً پلک بزنند. همچنین میتوانند برای جلوگیری از خشکی و خستگی چشم با توجه به توصیه پزشک متخصص از قطرههای چشمی مخصوص خشکی چشم استفاده کنند تا رطوبت مورد نیاز برای چشم تأمین شود.
استراحت چشم
بهترین راه برای جلوگیری از خستگی چشم هنگام کار با دستگاههای دیجیتال، استراحت چشم است. چشمها به دلیل نگاه کردن مداوم دچار خستگی میشوند. به همین دلیل بهتر است حین کار چشمها استراحت داده شوند. برای مثال میتوان برای جلوگیری از خستگی چشم از قانون 20_20_20 استفاده شود. در این قانون هر فردی که از دستگاههای دیجیتالی استفاده میکند باید هر بیست دقیقه به جسمی که در بیست فیتی آن قرار دارد بیست ثانیه نگاه کند. هر بیست فیت معادل شش متر است. این کار باعث میشود تا چشمها استراحت بیشتری داشته باشند و کمتر به دستگاههای دیجیتالی خیره شوند.
مراجعه به پزشک
در این محتوا به معرفی راههای جلوگیری از خستگی چشم هنگام استفاده از دستگاههای دیجیتال پرداختیم. دستگاههای دیجیتال به دلیل داشتن اشعه مضر باعث آسیب چشم و خستگی آن میشوند. به همین دلیل باید در هنگام استفاده از این دستگاهها با استفاده از روشهای مختلف از چشمها مراقبت شود. در صورتی که شما هم در طی روز از دستگاههای دیجیتال زیاد استفاده میکنید بهتر است برای معاینه و پیشگیری از بروز بیماریهای چشمی به چشم پزشک مراجعه کنید. دکتر احسان عباس نیا متخصص چشم و فوق تخصص استرابیسم و اکولوپلاستیک از طریق معاینه به بررسی وضعیت چشم میپردازد. دکتر احسان عباس نیا در صورت وجود نقص یا مشکلی در چشم از روشهای جراحی و غیر جراحی برای درمان آن اقدام میکند.