درمان اسکلریت چشم
اسکلریت چشم یکی از بیماری های چشمی دردناک و آزار دهنده است که به ویژه در افراد بالای 40 سال دیده می شود. علاوه بر این، طبق بررسی های صورت گرفته، به نظر می رسد شیوع این بیماری در زنان بیشتر از مردان است. بیماری اسکلریت چشمی در برخی موارد علائم مشترکی با بیماری های دیگر مثل بلفاریت، ملتحمه ویروسی و ملتحمه باکتریایی دارد. بنابراین توصیه می شود برای تشخیص دقیق اسکلریت حتما به چشم پزشک متخصص مراجعه کنید. همچنین توجه داشته باشید که هرگز به صورت خودسرانه اقدام به درمان خانگی یا مصرف داروها نکنید. برای دریافت اطلاعات بیشتر پیرامون درمان اسکلریت چشم تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
اسکلریت چشم چیست؟
اسکلرا لایه بیرونی چشم است که به عضلات چشم متصل بوده و همانند محافظی برای چشم ها عمل می کند. این لایه حدود 83 درصد از سطح چشم را در بر می گیرد و به حرکت چشم کمک می کند. بیماری اسکلریت که به طور مستقیم بر لایه اسکلرا تاثیر می گذارد، اغلب ناشی از واکنش های بیش از حد سیستم ایمنی بدن است. در نتیجه ابتلا به این بیماری قسمت سفید چشم دچار التهاب و قرمزی شدیدی شده و بیمار با احساس درد بسیاری در چشم ها مواجه می شود.

تشخیص اسکلریت چشم
چشم پزشک متخصص برای تشخیص بیماری اسکلریت سوالاتی را از فرد بیمار می پرسد تا از سابقه پزشکی او مطلع شود. پس از آن چشم بیمار به دقت توسط دستگاه های پیشرفته معاینه می شود. پزشک با بررسی نتایج به دست آمده می تواند تشخیص دهد که آیا فرد دچار اسکلریت چشم شده است یا خیر. در صورت ابتلا به این بیماری چشم پزشک متناسب با شرایط هر بیمار بهترین روش درمان را اتخاذ می کند.
چنانچه هر یک از علائم اسکلریت چشم را مشاهده کردید توصیه می شود در اولین فرصت به یک پزشک متخصص چشم مراجعه کنید. بیماری اسکلریت می تواند بسیار دردناک و غیر قابل تحمل باشد. احتمال دارد در صورتی که نسبت به درمان آن اقدام نکنید بینایی خود را به کلی از دست بدهید. بنابراین علائم اسکلریت را جدی بگیرید و هر چه سریع تر روند درمان خود را تحت نظر متخصص چشم پزشکی آغاز کنید. تشخیص به موقع و تکمیل روند درمان از پیشرفت بیماری اسکلریت چشم جلوگیری کرده و شانس بهبودی را افزایش می دهد.
علت اسکلریت چشم
برخی از پزشکان اعتقاد دارند اسکلریت چشم با بیماری های خود ایمنی در ارتباط است. همچنین گاهی اوقات اسکلریت چشم می تواند ناشی از ضربه به چشم یا قارچ ها و انگل ها باشد. در هر صورت اسکلریت چشم معمولاً همراه با بیماری های زیر ظاهر می شود:
1. گرانولوماتوز
2. سندرم شوگرن
3. عفونت چشم
4. بیماری لوپوس
5. اسکلرودرمی
6. آرتریت و التهاب مفاصل
7. عفونت چشم
8. خشکی چشم
انواع اسکلریت چشم
همانطور که اشاره شد بیماری اسکلریت چشم اغلب در نتیجه یکی از بیماری های زمینه ای خود ایمنی بروز پیدا می کند. این عارضه چشمی دو نوع عمده دارد. ممکن است یک بیمار فقط به یکی از انواع اسکلریت چشم مبتلا شود یا اینکه به طور همزمان به هر دو نوع اسکلریت دچار گردد.
- اسکلریت قدامی
در این نوع اسکلریت چشم، بخش جلویی صلبیه درگیر می شود و این قسمت از چشم را بسیار تحریک پذیر و دردناک می سازد. اسکلریت قدامی نسبت به اسکلریت خلفی شیوع بیشتری دارد. هر فرد بسته به شرایط خود ممکن است نوع حاد یا خفیف اسکلریت قدامی را تجربه کند.
- اسکلریت خلفی
اسکلریت خلفی گونه دیگری از بیماری اسکلریت چشم است که به ندرت اتفاق می افتد. در این نوع از بیماری شخص ممکن است درد و حساسیت زیادی داشته باشد یا در شرایطی این علائم به صورت جزئی اتفاق بیافتند. اسکلریت خلفی در صورت پیشرفت بیماری می تواند منجر به مشکلاتی از قبیل جداشدگی شبکیه و گلوکوم زاویه بسته شود.
درمان اسکلریت
هنگامی که به چشم پزشک مراجعه می کنید ممکن است معایناتی روی چشم شما صورت بگیرد و پزشک از شما سوالاتی در رابطه با سابقه بیماری های چشمی بپرسد. این موارد به پزشک کمک می کنند که نوع اسکلریت را تشخیص داده و مناسب ترین شیوه درمان برای این عارضه چشمی را به شما معرفی کند. چنانچه اسکلریت چشم ناشی از بیماری زمینه ای دیگری مثل عفونت چشم، آرتریت مفاصل، سندرم شوگرن و … باشد اولین قدم برای درمان این است که بیماری زمینه ای تحت نظر پزشک کنترل شود. با کاهش عوارض بیماری های خود ایمنی درمان اسکلریت چشم آسان تر می شود.
برای بهبود کامل بیماری اسکلریت چشم می توان از روش های مختلفی مانند قرص های کورتون، قطره چشمی، داروهای ضد التهاب مثل ایبوپروفن و… استفاده کرد. همچنین در موارد شدیدتر ممکن است چشم پزشک انجام جراحی را پیشنهاد کند. نکته مهم این است که تمامی مراحل درمان اسکلریت چشم باید زیر نظر پزشک متخصص بیماری های چشمی انجام بگیرد. درمان های خودسرانه نه تنها به بهبود بیماری کمکی نمی کند بلکه ممکن است موجب آسیب به سایر اندام های بدن شود.

علائم اسکلریت چشم
بهترین راه درمان اسکلریت چشم، تشخیص زودهنگام این بیماری است. به همین دلیل توصیه می شود با مشاهده علائم زیر در اسرع وقت با یک متخصص چشم پزشکی ملاقات کرده و مورد معاینه قرار بگیرید:
1. تاری دید
2. ریزش اشک
3. تحریک پذیری چشم
4. حساسیت شدید به نور
5. درد چشم
6. قرمزی و التهاب سفیدی چشم به طور غیر طبیعی
7. سردرد
8. کاهش دامنه دید یا از دست دادن تمام بینایی
سخن پایانی
بیماری اسکلریت چشم در بسیاری از موارد ناشی از بیماری های خود ایمنی بوده و از همین رو گزینه های متعددی برای درمان آن وجود دارد. تشخیص و انتخاب بهترین شیوه درمان اسکلریت، باید توسط پزشک متخصص چشم انجام بگیرد تا فرد بتواند به بهبودی کامل دست یابد. چنانچه با یکی از علائم اسکلریت چشم مواجه شده اید، می توانید در اولین فرصت به مطب دکتر احسان عباس نیا، متخصص چشم پزشکی و فوق تخصص استرابیسم و اکولوپلاستیک مراجعه فرمایید. تشخیص صحیح و حرفه ای اولین گام برای درمان موثر و موفقیت آمیز است.