راه های پیشگیری بیماری آب سیاه
بیماری آب سیاه یا گلوکوم یکی از شایع ترین بیماری های چشمی است که به دلیل نداشتن علائم خاصی تنها از طریق معاینه متخصص چشم تشخیص داده می شود. این بیماری که به دلیل آسیب عصب بینایی اتفاق می افتد، در صورت درمان به موقع باعث کاهش بینایی و حتی نابینایی فرد می شود. اگرچه ممکن است راه حل قطعی برای درمان بیماری آب سیاه وجود نداشته باشد اما تشخیص به موقع و پیشگیری بیماری، از پیشرفت آب سیاه جلوگیری می کند. در مطلب ذیل به بررسی اینکه چه راه هایی برای پیشگیری بیماری آب سیاه وجود دارد و علائم و عوارض آن می پردازیم. تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
آب سیاه چیست و چگونه باعث کاهش بینایی انسان می شود؟
چشم انسان از اعصاب بینایی بسیاری تشکیل شده است. این اعصاب تحت تاثیر عوامل مختلف دچار آسیب می شوند. آسیب های عصب بینایی به مرور زمان باعث از بین رشته های عصبی می شوند. از بین رفتن رشته های عصبی یا آسیب عصب بینایی باعث کاهش دید فرد می شود. در بیشتر مواقع علت اصلی آسیب عصب بینایی، فشار چشم است. گلوکوم یا بیماری آب سیاه به دو شکل زاویه باز و بسته باعث ایجاد فشار چشم و نتیجه از بین رفتن رشته های عصبی می شوند. در آب سیاه زاویه باز، تخلیه زلالیه با سرعت بسیار کمی انجام می شود. کند بودن تخلیه زلالیه باعث افزایش فشار چشم و در نتیجه آسیب عصب بینایی می شود. همچنین اگر بیماری گلوکوم از نوع بسته باشد، زلالیه به سختی خارج شده و فشار چشم بالا می رود.
بیماری گلوکوم با چه علائم و نشانه هایی همراه است؟
متاسفانه بیماری آب سیاه با علائم و نشانه های کمی همراه است. همین عامل باعث شده است که این بیماری به راحتی تشخیص داده نشود و به سرعت پیشرفت کند. با این حال برخی از افراد به دلیل بیماری گلوکوم یا آب سیاه با علائم زیر همراه هستند
1. دوربین شدن چشم
2. کاهش قدرت دید
3. تغییر مداوم شماره چشم و تعویض عینک
4. مشاهده هاله رنگی
چه عواملی باعث بروز بیماری آب سیاه می شوند؟
عوامل متعددی هستند که با تاثیر بر میزان فشار چشم باعث بروز بیماری آب سیاه می شوند. سابقه خانوادگی، آنمی، بالا بودن قند خون، فشار خون بالا، ضربه به چشم، عیوب انکساری، کم بودن ضخامت قرنیه و فشار بالای چشم باعث بروز این بیماری شایع در چشم می شوند.
چه راه هایی برای پیشگیری بیماری آب سیاه وجود دارد؟
راهکارهای مراقبتی متعددی وجود دارد که باعث پیشگیری و پیشرفت بیماری آب سیاه می شود. این راهکارهای مراقبتی عبارتند از:
1. معاینه منظم چشم
معاینه منظم چشم یکی از راه هایی است که به پیشگیری از بیماری آب سیاه کمک می کند. متاسفانه بیماری آب سیاه علائم چندانی ندارد و ممکن است بیمار با وجود داشتن این بیماری نتواند آن را تشخیص دهد. معاینه منظم چشم کمک می کند تا گلوکوم در همان روزهای اولیه تشخیص داده شود. تشخیص به موقع تنها راه برای جلوگیری از پیشرفت بیماری آب سیاه است.
2. بررسی ژنتیک
آب سیاه ممکن است به صورت ژنتیکی یا ارثی به بیمار منتقل شود. به همین علت بهتر است برای پیشگیری از بیماری آب سیاه، ژنتیک خانواده بررسی شود. بررسی ژنتیک نشان می دهد که آیا احتمال بروز این بیماری در یک فرد وجود دارد یا خیر. اگر احتمال بروز این بیماری در فردی وجود داشته باشد، بیمار باید به صورت منظم تحت نظر متخصص چشم قرار بگیرد تا در صورت بروز بیماری هر چه سریع تر برای درمان آن اقدام کند.
3. ورزش کردن
ورزش کردن یکی از راه های موثر در پیشگیری از بیماری گلوکوم است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که فشار خون بالا و بیماری دیابت احتمال بروز آب سیاه را افزایش می دهند. ورزش کردن یک راهکار موثر برای تنظیم فشار خون و قند خون است. با ورزش کردن می توان به تنظیم این دو عامل در بدن پرداخت و از بیماری آب سیاه جلوگیری کرد. البته ورزش کردن و فعالیت های روزانه میزان فشار چشم را کاهش می دهند.
4. استفاده از قطره های چشمی
یکی از راه هایی که باعث پیشگیری و جلوگیری از پیشرفت بیماری آب سیاه می شود، استفاده از داروهای تجویز شده توسط پزشک است. استفاده انواع داروهای خوراکی و قطره های چشمی باعث کاهش فشار چشم و در نتیجه جلوگیری از بیماری گلوکوم می شود.
مراجعه به پزشک
در مطلب بالا به بررسی اینکه چه راه هایی نقش موثری در پیشگیری بیماری آب سیاه دارد، پرداختیم. بیماری آب سیاه در صورت تشخیص به موقع از طریق مصرف دارو و روش های دیگر درمان می شود. این بیماری در صورت پیشرفت باعث کاهش دید و نابینایی می شود. به همین علت بهتر است افرادی که در معرض آب سیاه قرار دارند از یک متخصص برای معاینه منظم چشم و درمان بیماری کمک بگیرند. دکتر احسان عباس نیا متخصص چشم و فوق تخصص استرابیسم و اکولوپلاستیک یکی از پزشکان حاذق و با تجربه در زمینه درمان انواع بیماری های چشمی است که شما می توانید برای درمان آب سیاه و دیگر مشکلات چشمی مانند عیوب انکساری، لوچی چشم، آب مروارید و… به مطب ایشان مراجعه کنید.