روش های درمان میگرن چشمی
بیماری های چشمی یکی از دردناک ترین بیماری هایی هستند که انسان را درگیر می کنند. میگرن چشمی یکی از نادرترین انواع این بیماری ها است که در مواردی باعث کوری گذرای چشم خواهد شد. در این مقاله قصد داریم بیشتر با این بیماری نادر چشمی آشنا شویم.
میگرن چشمی چیست؟
بیماری میگرن چشمی، در اثر گرفتگی عروق شبکیه و کم شدن خون رسانی به شبکیه به وجود می آید. این بیماری که در ردیف بیماری های نادر قرار دارد و با کاهش بینایی به صورت موقت و در برخی موارد به شکل کوری گذرا خود را نشان می دهد.
با توجه به این که علائم میگرن چشمی به سایر میگرن ها شباهت دارد ممکن است فرد بیمار آن را با دیگر میگرن ها اشتباه بگیرد. میگرن چشمی می تواند به دنبال سر دردهای میگرنی بدون درد یا با درد زیاد، ظاهر شود.
میگرن چشمی سبب می شود چشم دچار اختلالات بینائی یا هاله گردد. هاله را حدود 25 تا 30 درصد افراد احساس می کنند. البته نوع شایع این بیماری بدون هاله است. پزشکان به بیماری میگرن چشمی که همراه با هاله اما بدون سردرد یا درد باشد، میگرن خاموش می گویند.
علل به وجود آمدن میگرن چشمی
هر کدام از بیماری هایی که در بدن انسان ظاهر می شوند، دارای علت های مختلفی هستند. میگرن چشمی نیز از این قاعده مستثنی نیست و علت های مختلفی در به وجود آمدن آن نقش دارند. از میان علت های به وجود آمدن این بیماری می توان از موارد زیر یاد کرد:
• عوامل ژنتیکی: بیشتر پزشکان عامل اصلی میگرن چشمی را سردرد های میگرنی می دانند. با توجه به این که سر دردهای میگرنی حدودا 70 درصد به واسطه ژنتیک در افراد به وجود می آیند، پس می توان گفت یکی از عوامل اصلی میگرن چشمی، ژنتیکی بودن است.
• عوامل زیست شناختی: در بیماری میگرن، واکنش های شیمیائی مربوط به هم ایجاد خواهد شد که واکنش ها موجب گرفتگی رگ های خونی و سر و مغز می شوند. همین اتساع سبب می شود که بیماری میگرن چشمی خود را نشان دهد.
اما با توجه به تحقیقات صورت گرفته، ریسک فاکتورهایی موجب این بیماری می شود که شامل مصرف پنیرهای کهنه، مصرف بی رویه نوشابه های کافئین دار، بی خوابی زیاد، استرس فراوان، مواجه شدن با بو و عطرهای تند، استفاده از پیاز خام، استفاده از مشروبات الکلی، مصرف بیش از حد شکلات، تغییرات آب و هوائی، کمبود آب بدن، رانندگی به صورت طولانی مدت، مصرف مواد غذایی حاوی نیترات مانند گوشت، استفاده زیاد از گوشی و رایانه می شود.
علائم میگرن چشمی
دردهای ناشی از میگرن چشمی در برخی از اوقات به اندازه ای زیاد است که موجب اختلال در کارهای روزمره افراد خواهد شد. البته به صورت متداول بعد از گذشت 1 ساعت دردها کمتر می شوند. اما علائم میگرن چشمی را می توان موارد زیر دانست:
• ایجاد نقطه کور در ناحیه مرکزی بینایی
• تحت تاثیر قرار دادن بینایی جانبی و کم شدن زاویه دید
• مشاهده حلقه های رنگی نور و توهمات بینایی
• سوزن سوزن شدن یا بی حسی در یک سمت از بدن
• بیشتر شدن درد در زمان فعالیت
• استفراغ
• لکنت زبان
• دوبینی
• نابینایی موقت
• حالت تهوع
• سر دردهای طولانی
بر اساس بررسی های پاتولوژیکی، مردان کمتر از زنان در معرض بیماری میگرن چشمی هستند. یکی از علت های این موضوع را می توان سیکل ماهیانه و تغییرات هورمونی در بدن بانوان عنوان کرد. بیش ترین خطر ابتلا در میان افراد 30 تا 39 سال است.
درمان بیماری میگرن چشمی
با توجه به پیشرفت هایی که علوم مختلف در جهان داشته اند، ولی علم پزشکی هنوز درمان قطعی برای بیماری میگرن چشمی پیدا نکرده است. البته شیوه های مختلفی برای کنترل میگرن چشمی وجود دارد که در زمان مراجعه به پزشک برای بیمار تجویز می شود. برخی از شیوه های کنترل بیماری میگرن چشمی شامل:
- طب سوزنی
استفاده از طب سوزنی باعث کاهش چشم گیر حملات میگرنی خواهد شد. این روش باعث می شود فرد بیمار کمتر از دارو مصرف کند. در طب سوزنی، بدن بیمار اپیوئیدهای درون زادی را همچون انکفالین ترشح می کند که همین امر موجب کاهش و سرکوب درد خواهد شد.
- دارو درمانی
بعضی از داروها باعث می شوند که علائم این بیماری کاهش یابد و باعث خواهد شد، درد در بیمار کم شود. این نوع از داروها مانع فعالیت مولکول های موثر در به وجود آمدن میگرن می شوند. تجویز دارو در درمان میگرن چشمی باید از طریق پزشک متخصص مغز و اعصاب صورت بگیرد.
- تزریق بوتاکس
در برخی موارد پزشک متخصص تزریق بوتاکس را برای فرد بیمار تجویز می کند. بوتاکس قابلیت جلوگیری از میگرن های مزمن را دارد و باعث بر طرف شدن اسپاسم خواهد شد. البته باید در نظر داشت که این شیوه باید به صورت 4 ماه یکبار تمدید شود و یک روش موقتی برای درمان به حساب می آید.
- اصلاح سبک زندگی
اصلاح سبک زندگی علاوه بر درمان میگرن چشمی می تواند بیماری های دیگری را هم از بین ببرد. اما با پرهیز از برخی موارد می توان این بیماری را کنترل کرد. ترک سیگار، فراهم کردن آب بدن، برنامه ریزی منظم برای خواب، مصرف نکردن نوشابه های کافئین دار، عدم مصرف مشروبات الکلی، پرهیز از خوردن ترشیجات، مصرف نکردن غذاهای دودی، نخوردن پیاز خام، داشتن ورزش هایی مانند یوگا و ورزش های هوازی، پرهیز از عواملی که موجب استرس می شوند، باعث خواهد شد این بیماری کنترل شده و بیمار کمتر از درد میگرن چشمی دچار اختلال در زندگی شود.
مراجعه به پزشک
بیماری میگرن چشمی می تواند برای افراد بسیار خطرناک باشد و موجب صدمه های شدید برای انسان شود. این بیماری باید در اسرع وقت پیگیری شود و پس از بروز علائم بایستی به پزشک متخصص مراجعه شود. در صورتی که هر کدام از نشانه های یاد شده را داشتید می توانید به دکتر احسان عباس نیا متخصص چشم پزشکی و فوق تخصص استرابیسم و اکولوپلاستیک، مراجعه کنید. دکتر عباس نیا پس از معاینات دقیق و انجام آزمایش های لازم و رد کردن تمام علل درد و سردرد با منشا چشمی و بررسی سبک زندگی، دستورات لازم را در جهت رفع بیماری به شما ارائه خواهند کرد.
تزریق بوتاکس برای کاهش درد ناشی از میگرن و میگرن چشمی توسط دکتر احسان عباس نیا انجام می شود.