ریزش مژه و دلایل آن
مژه ها کارکردی بیشتر از یک حاشیه مودار برای چشم دارند. مژه ها چشم را در مقابل گردوخاک که میتواند مانع دید شود و همچنین آسیب ها محافظت می کند. مژها طی یک سیکل طبیعی طی ۶ تا ۱۰ هفته رشد می کنند، می ریزند و جایگزین می شوند دقیقاً مانند مویی که روی سر قرار دارد. ریزش ۱تا۵ مژه در روز طبیعی میباشد اما گاهی اوقات ریزش مژه سرعت پیدا میکند که اصطلاحاً به آن مادوروسیس گفته می شود که می تواند نشان دهنده یک مشکل سلامتی در چشم یا جای دیگری از بدن باشد.
دلایل رایج ریزش مژه
دلایل زیادی وجود دارند که میتوانند باعث شوند افراد بیش از میزان متوسط در روز مژه از دست دهند اگر شما ریزش مو از سر یا ابروها ندارید ریزش مژه می تواند ناشی از :
1- تحریک توسط مواد آرایشی: بر جای گذاشتن مواد آرایش بر روی چشم به مدت طولانی، استفاده و برداشتن مژه مصنوعی و وسایل فر دهنده مژه، همه می توانند به مژه آسیب بزنند و ریزش آن را سرعت دهند. همچنین ریزش مژه می تواند ناشی از آلرژی به ریمل و چسب های استفاده شده برای گذاشتن مژه مصنوعی باشد.
2-بلفاریت: خارش و سوزش همراه با قرمزی و تورم لبه پلک می تواند نشان دهنده بلفاریت باشد این وضعیت که در اثر مصدود شدن غدد چربی قاعده مژه اتفاق می افتد، می تواند باعث التهاب مزمن و مشکلاتی برای فولیکول های مژه شود.
3-تریکوتیلومانیا: وضعیتی است که در اثر استرس های احساسی و روانی باعث می شود که یک فرد طبق عادت مژه های خود را بکند.
4-سرطان پوست: به طور نادر گاهی اوقات ریزش موضعی مژه ها می تواند نشانه ای از سرطان پوست در پلک باشد چنان که سلولهای زیان آور در پوست در حال گسترش هستند می تواند از رشد مژه جلوگیری کنند.
دلایل نادر دیگری هم هستند که باعث ریزش مژه میشوند مانند گل مژه های مکرر و عود کننده آکنه کنه و عفونت های قارچی و باکتریایی در یک یا دو چشم.
وقتی ریزش مژه همراه باشد با ریزش سایر موهای بدن
اگر ریزش مژه ها همراه با ریزش موهای ابرو و پوست سر باشد می تواند نشان دهنده یک مشکل سیستمیک باشد رایج ترین دلایل ریزش مو در کل بدن که شامل مژه ها هم می شود عبارتند از
آلوپسیا: این بیماری خود ایمنی باعث می شود که بدن به فولیکولهای مو خود حمله کند و باعث ریزش موی کامل یا نسبی به صورت مکرر در قسمتهایی از بدن، سر و صورت شود آلوپسی حاد یا ریزش موقتی و ناگهانی مو می تواند توسط جراحی، بیماری مزمن، تب، آنفولانزا، کم خونی، زایمان و در اثر افزایش سن ایجاد شود.
اختلالات تیروئید: تیروئید غده ای در گردن است که سوخت و ساز بدن را تنظیم می کند. هم پرکاری و هم کم کاری تیروئید میتواند باعث ریزش مژه و سایر موهای بدن شود.
علائم دیگر مشکلات تیروئیدی شامل تغییر وزن، ضربان قلب و فشار خون می باشد.
دلایل نادرتر ریزش مو
– بیماری های مزمن التهابی مانند پسوریازیس روماتیسم لوپوس و اسکلرودرما
– استرس مزمن
– تغذیه ناکافی
– تغییرات هورمونی مانند آنچه در یائسگی دیده می شود.
– شیمی درمانی و رادیوتراپی در سرطان
علاوه بر موارد گفته شده مقدار زیادی از داروها می توانند دارای عوارضی شامل ریزش مو ابرو و مژه باشند.
چه زمانی باید برای ریزش مژه ها به پزشک مراجعه کنیم
1-هنگامی که مژه ها در پلک های دو طرف ریزش دارند.
2-وقتی که ریزش مو هم در مژه و هم در پوست سر وجود دارد.
3-شما همچنین دارای تغییراتی در پوست مثل خارش و قرمزی و پوسته پوسته شدن هستید.
4-احساس فشار دور چشم می کنید و یا احساس کاهش بینایی دارید.
چگونه از ریزش مو جلوگیری کنیم
برای سلامت مژه ها، صورت و پلک های خود را به صورت روزانه با یک صابون ملایم و آب بشویید. غددی که در پلک وجود دارند به صورت طبیعی مژه ها را مرطوب می کنند بنابراین لوسیونها و نرم کنندهها تازمانیکه مژه ها به مقدار زیاد خشک نشده باشند ضروری نیستند. یک تغذیه سالم شامل پروتئین، میوه و سبزیجات و آهن کافی می تواند به سلامت و حفظ یک مژه بلند و کامل کمک کند.
آیا از تقویت کننده های رشد مژه استفاده کنیم؟
برند Latisse که توسط FDA تایید شده است به عنوان درمانی برای رشد مژه استفاده می شود. به صورت کلینیکی ثابت شده است که این برند می تواند یک رشد پیوسته را برای مژه ها فراهم کند .البته این محصول دارای عوارضی مانند تحریک چشم و پلک تیره شدن پوست و عنبیه و همچنین کاهش چربی دور چشم با استفاده طولانی می باشد. برای استفاده از سرم های مژه که بدون نسخه به فروش میروند باید با متخصص چشم خود صحبت کنید زیرا بعضی از آنها ممکن است باعث حساسیت و واکنش های مضر در افراد شوند.
مراجعه به پزشک
بیشتر چشم پزشکان علاوه بر تشخیص، به درمان آسیب های چشمی می پردازند. دکتر احسان عباس نیا متخصص چشم پزشکی و فوق تخصص استرابیسم و اکولوپلاستیک در تهران است که به درمان انواع مشکلات چشمی مانند آب مروارید، عیوب انکساری چشم و… می پردازد. با مراجعه حضوری به مطب دکتر احسان عبان نیا می توانید برای درمان عیوب و مشکلات چشمی خود اقدام کنید.