علائم بیماری زونای چشمی
زونای چشمی یک نوع بیماری ویروسی است که موجب بی حسی قرنیه چشم، زخم، عفونت و حتی کوری افراد می شود. زونای چشمی معمولاً جلو چشم را تحت تاثیر قرار می دهد. بیماری زونا که به هرپس زوستر معروف است یک عفونت ویروسی است که از علائم آن می توان به بثورات دردناک، سوزش و خارش چشم اشاره کرد. زونای چشم معمولاً پس از فعال شدن ویروس آبله مرغان در بدن بیمار به وجود می آید. ویروس واریسلا زوستر، پس از رفع عفونت آبله مرغان در اعصاب بدن پنهان شده و زندگی می کند. اما این ویروس در تمام مدت توسط سیستم ایمنی بدن کنترل می شود. بیماری زونای چشمی درپی ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن از طریق بالا رفتن سن، انواع بیماری ها و همچنین مصرف دارو های ضد سیستم ایمنی بدن تقویت یافته و باعث مریضی افراد می شود.
تاثیر ویروس زونا روی چشم
با مبتلا شدن افراد به ویروس زونا، کم کم بثورات دردناکی در بدن آن ها به وجود می آید که با گذشت زمان به قسمت های فوقانی بدن پخش می شود. به همین دلیل امکان به وجود آمدن زونای چشمی در افراد مبتلا وجود دارد. زونای چشمی مشکلات زیادی در ناحیه چشم به وجود می آورد و ممکن است باعث کوری فرد شود. این بیماری ویروسی بسیار جدی است و برای رفع آن حتما به پزشک متخصص چشم مراجعه کنید. جالب است بدانید که اگر فردی در گذشته به بیماری آبله مرغان دچار شود، ویروس زونا در بدن اون به وجود آمده و تا همیشه باقی خواهد ماند.
چگونه زونا می تواند وارد چشم شود؟
ویروس واریسلا به نام های زوستر و ویروس آبله مرغان هم شناخته می شود. همانطور که در قبل اشاره شد، زمانی که به بیماری آبله مرغان مبتلا و سپس درمان می شوید، این ویروس در تمام نقاط بدن و همچنین اعصاب شما باقی می ماند و به زندگی خود ادامه خواهد داد. اما این ویروس غیر فعال بوده و مشکلی برای شما ایجاد نخواهد کرد. با گذشت زمان و ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن ممکن است این ویروس فعال گردد و مشکلات زیادی را به وجود آورد. تاثیر گذاشتن زونا روی اعصاب یکی از علائم مربوط به زونای چشمی است. البته این ویروس ممکن است هیچگاه فعال نشود.
علائم و نشانههای بیماری زونا
در اثر فعال شدن زونا، تاول هایی در بدن به وجود می آید که دارای درد و خارش زیادی هستند. همچنین ویروس زونا، علائم دیگری مانند ایجاد جش های درد دار، سوزش در ناحیه های مختلف پوست، خارش و حساسیت شدید هم دارد. علائم زونا گاهی اوقات ثابت و گاهی ظاهر و محو خواهد شد. نشانه های زونا، معمولاً یک تا سه روز قابل مشاهده است.
تاول هایی که در اثر بیماری زونا به وجودمی آیند معمولاً با خارش و درد شدیدی همراه هستند. به طوری که پزشک متخصص چشم، برای درمان آن ها دارو های مسکن تجویز خواهد کرد. درد این تاول ها پس از درمان تاول ها رفع خواهد شد.
علائم زونای چشم
بیماری زونای چشم از علائم زیادی بر خوردار است که برخی از آنها شباهت زیادی به بیماری زونا دارد. بیماری زونای چشم معمولاً پس از مبتلا شدن به بیماری زونا و انتشار ویروس به بخش های فوقانی بدن به وجود می آید. علائم زونای چشم عبارتند از
• تاری دید
• حساسیت به نور
• خارش و تحریک چشم
• قرمزی و التهاب در اطراف پلک ها
• تاول در پلک بالایی چشم، معمولاً فقط در یک طرف صورت
• درد و سوزش در اطراف چشم
• حساسیت پوستی
• قرمزی یا بثورات پوستی
این علائم نشان دهنده بیماری زونا هم است. اما احتمال اینکه زونای چشمی باشد بیشتر است. با این حال در صورت مشاهده هرکدام از این علائم بهتر است در اسرع وقت به یک متخصص چشم مراجعه کنید و از بروز اتفاق های جدی مانند از دست دادن بینایی، پیشگیری کنید.
آیا زونا از طریق هوا منتقل میشود؟
یکی از سوال های رایج در مورد بیماری ویروسی زونای چشمی ناقل بودن آن از طریق هوا است. بهتر است بدانید که ویروس زوستر که عامل بیماری زونا است از طریق هوا منتقل نخواهد شد. این بیماری نه تنها در هوا بلکه با هم صحبت شدن با فرد مبتلا، سرف یا عطسه بیمار یا استفاده از ظرف غذا و لیوان بیمار منتقل نمی شود. ویروس زوستر تنها زمانی می تواند به شما منتقل شود که با ترشحات خارج شده از تاول ها تماس مستقیم داشته باشید. در این صورت اگر قبلا به بیماری آبله مرغان مبتلا نشده باشید، آبله مرغان گرفته و ویروس زوستر در بدنتان به وجود خواهد آمد.
چه کسی به زونا مبتلا میشود؟
همانطور که اشاره کردیم این ویروس تمام مدت توسط سیستم ایمنی بدن کنترل می شود و با ضعیف شدن ایمنی بدن قدرت گرفته و موجب بیماری فرد می شود. در پاسخ به این سوال که معمولاً چه کسانی به زونا مبتلا می شوند باید بگوییم که این بیماری معمولاً در افرادی با مشخصات زیر به وجود خواهد آمد.
• افراد بالای 50 سال
• افراد مبتلا به بیماری های خاص
• افراد پر استرس و هیجانی
• افراد با سیستم ایمنی ضعیف
• بیماران سرطانی
• افراد مبتلا به ایدز
• مصرف طولانی مدت کورتیزون
• مصرف کنندگان داروی کورتیزون
مراجعه به پزشک
بیماری زونای چشمی یک نوع بیماری ویروسی است که در پی مبتلا شدن به بیماری آبله مرغان به وجود می آید. البته همانطور که اشاره شد، ویروس هرپس زوستر در بدن بیمار زنده اما غیر فعال است. در صورتی که فعال شده و بدن را ویروسی نماید، بیماری زونای چشمی را به وجود می آورد. از عوارض زونای چشمی می توان به گلوکوم، آب مروارید، التهاب ملتحمه، التهاب عصب چشم، بالا بردن فشار چشم، افتادگی پلک، کمرنگ شدن عنبیه، احساس درد در چشم و در نهایت نابینایی اشاره کرد. مراجعه به موقع به پزشک متخصص چشم، کمک بزرگی در رفع مشکلات چشمی خواهد کرد. در صورت مبتلا شدن به این بیماری و مشاهده علائم زونای چشمی می توانید به دکتر احسان عباس نیا متخصص چشم پزشکی و فوق تخصص استرابیسم و اکولوپلاستیک مراجعه کنید و به صورت کامل درمان شوید.