عمل کاتاراکت چشم و مراقبت های بعد از آن
یکی از مشکلاتی که با افزایش سن سبب آسیب چشم و اختلال در بینایی افراد می شود، کاتاراکت یا آب مروارید چشم است. عمل کاتاراکت چشم یکی از راه های درمان آب مروارید است که توسط جراحان چشم پزشکی انجام می شود. عمل کاتاراکت چشم به دلیل داشتن عوارض کم و بهبودی سریع با استقبال بسیاری روبه رو شده است. سالانه یکی از بیشترین عمل هایی که برای درمان اختلالات چشم انجام می شود، عمل کاتاراکت چشم است. در این مقاله به بررسی اینکه عمل کاتاراکت چشم چیست و چگونه انجام می شود می پردازیم. در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
کاتاراکت چشم چیست؟
کاتاراکت چشم یا آب مروارید یکی از اختلالاتی است که در سنین بالا باعث تاری چشم و کم دید شدن آن می شود. در این بیماری عدسی چشم کدر می شود. دلیل کدر شدن عدسی در این بیماری، عدم تمرکز نور روی شبکیه چشم است. معمولا افرادی که از بیماری دیابت رنج می برند بیشتر دچار این اختلال در چشم می شوند. عمل کاتاراکت چشم معمولا قابل درمان است و شخص مجددا می توانند دید کاملی به اطراف داشته باشد.
عمل کاتاراکت چشم چیست؟
تنها راه برای درمان کاتاراکت چشم، عمل جراحی است. برای درمان کاتاراکت چشم از طریق جراحی ابتدا چشمان بیمار را از طریق بی حسی، بی حسی می کنند. سپس با استفاده از روش های مختلفی، عدسی چشم را از شبکیه خارج می کنند. در ادامه عدسی جدیدی را جایگزین عدسی اولیه می کنند. تقریبا بیشتر افراد از طریق جراحی کاتاراکت چشم سلامت چشمان خود را به دست می آورند.
روش های عمل کاتاراکت چشم
عمل کاتاراکت چشم با توجه به شرایط بیمار و تشخیص پزشک به روش های مختلفی انجام می شود. روش های عمل کاتاراکت چشم عبارتند از:
- فیکوامولسیفیکاسیون: تقریباً بیشتر عمل های کاتاراکت چشم به روش فیکوامولسیفیکاسیون انجام می شوند. در این روش از طریق دستگاه فیکو برشی را در سطح شبکیه ایجاد می کنند و عدس کدر شده را از آن خارج می کنند. در روش فیکو برای خرد و خارج کردن قرنیه از امواج اولتراسوند استفاده می شود.
- روش خارج کپسولی: در صورتی که امواج اولتراسوند نتوانند به خوبی عدسی کدر شده را خرد کنند، از روش خارج کپسولی برای درمان آب مروارید استفاده می شود. در روش خارج کپسولی برشی به اندازه 6 تا 10 میلی متر در حاشیه قرنیه ایجاد می شود. در ادامه عدسی کدر شده به طور کامل خارج می شود. معمولا این روش از جراحی دوران نقاهت طولانی دارد و نسبت به روش فیکو با درد و عوارض بیشتری همراه است.
- روش درون کپسولی: روش دیگری که برای درمان کاتاراکت چشم استفاده می شود، جراحی درون کپسولی است. در این روش عدسی چشم و کپسول به طور کامل از چشم خارج می شوند. روش درون کپسول به دلیل نداشتن فضای مناسب برای جاگذاری عدسی جدید انجام نمی شود.
مراقبت های قبل عمل کاتاراکت چشم
عمل کاتاراکت چشم نیاز به مراقبت چندانی ندارد اما بهتر است برای جلوگیری از عوارض ناشی از عمل و دریافت نتیجه مثبت به نکات زیر توجه شود. نکاتی که قبل از عمل کاتاراکت چشم باید به آن توجه شود عبارتند از:
- یک شب قبل از عمل کاتاراکت چشم جهت شست و شوی چشم ها دوش گرفته شود.
- در صورت داشتن بیماری خاص مانند دیابت و فشار خون بالا به پزشک متخصص و پرسنل اتاق عمل اطلاع داده شود.
- داروهای فشار خون و اعصاب را طبق روتین قبل ادامه دهند. داروی قند خون را صبح روز عمل استفاده نکنند و ۸ ساعت ناشتا باشند.
- از مصرف غذاهای چرب و پرکالری در روز عمل خودداری شود.
- چند رو قبل از عمل جراحی آب مروارید چشم از مواد آرایشی و لنز های زیبایی استفاده نشود.
مراقبت های بعد از عمل کاتاراکت چشم
توجه به دستورات پزشک متخصص و مراقبت های بعد از عمل جراحی کاتاراکت کمک می کند تا شخص بیمار نتیجه مطلوبی از جراحی دریافت کند. همچنین مراقبت های بعد از عمل به تسریع بهبودی نیز کمک می کند. مراقبت هایی که بعد از جراحی کاتاراکت چشم باید رعایت شوند عبارتند از:
- تا 7 روز بعد از عمل جراحی کاتاراکت از مالیدن چشم و فشار روی آن خودداری شود.
- در صورت داشتن عوارض شدید و درد زیاد به پزشک متخصص مراجعه شود.
- داروهای تجویز شده توسط پزشک به موقع مصرف شوند. مصرف به موقع داروها در روند بهبودی نیز تاثیر گذار است.
- بهتر است در طول روز و در هنگام خروج از خانه، از عینک آفتابی استفاده شود.
- در هنگام استراحت و خواب از چشم بند یا محافظ چشم استفاده شود.
- از بلند کردن اجسام سنگین جدا خودداری شود.
- تا دو هفته بعد از جراحی کاتاراکت چشم از مصرف لوازم آرایشی نیز پرهیز شود.
عوارض عمل کاتاراکت چشم
معمولا عمل آب مروارید عوارض چندانی ندارد و بیمار بعد از چند روز سلامت خود را به دست می آورد. با این حال ممکن است برخی از افراد بعد از جراحی کاتاراکت چشم با علائم زیر همراه باشند.
- احساس درد: یکی از علائم جراحی آب مروارید، احساس درد در ناحیه چشمان است. در صورتی که شخصی درد شدیدی را در ناحیه چشم احساس می کند، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کند.
- خون ریزی: در مواردی ممکن است افراد مبتلا به دیابت و فشار خون بالا با خون ریزی همراه باشند. در صورت داشتن خون ریزی در چشمان باید به پزشک معالج مراجعه شود.
- مشکلات بینایی: گاهی اوقات شخص بعد از جراحی کاتاراکت چشم در بینایی خود دچار مشکل می شود. به همین دلیل بهتر است شخص بعد از جراحی به مدت چند هفته برای کنترل به پزشک متخصص مراجعه کند.
هزینه عمل کاتاراکت چشم
هزینه عمل کاتاراکت چشم به عوامل متعددی بستگی دارد. معمولا هزینه درمان و جراحی کاتاراکت چشم بر اساس شدت بیماری، شرایط بیمار، نحوه جراحی، پزشک متخصص و محل درمان تعیین می شود.
مراجعه به پزشک
کاتاراکت چشم یکی از مشکلاتی است که معمولا در دوران کهولت سن باعث آسیب و تاری چشم می شود. خوشبختانه جراحی کاتاراکت چشم عوارض چندانی ندارد و شخص بعد از چند روز می توانند به انجام فعالیت های روزانه خود بپردازد. شما می توانید برای درمان آب مروارید یا کاتاراکت چشم از طریق جراحی به مطب دکتر احسان عباس نیا متخصص چشم پزشکی و فوق تخصص استرابیسم و اکولوپلاستیک مراجعه کنید. دکتر احسان عباس نیا به توجه به شرایط بیمار برای درمان کاتاراکت چشم اقدام می کند.