چگونه از لنز های چشم خود نگهداری کنیم؟
اگر شما به درستی از لنزهای تماسی خود نگهداری نکنید ممکن است به عفونتهای چشمی جدی و شدید مبتلا شوید.
برای این کار به طور دقیق از دستورالعمل های ارائه شده از متخصصین این امر پیروی کنید.
ریسک های استفاده از لنزهای چشمی
لنزهای چشمی که قدیمی هستند یا اندازه مناسب ندارند روی چشم شما خراشیدگی ایجاد میکنند. آنها همچنین می تواند سبب رشد عروق خونی به درون قرنیه شوند که اتفاق خطرناکی است و می تواند بینایی شما را تهدیدکند.
استفاده قطره های چشمی هنگامی که لنز چشم دارید می تواند سبب ایجاد مشکلاتی شود و بهتر است زمانی که لنزهای تماسی را استفاده می کنید از مصرف هر نوع قطره چشمی خودداری کنید. اگرچه استفاده از قطره های مرطوب کننده و قطره های روان کننده فاقد نگهدارنده می تواند با تجویز چشم پزشک استفاده شود.
اگر حین استفاده از لنز ها چشم های شما خیلی قرمز دردناک، آبکی، حساس به نور شده بود آن ها را از چشم خارج کنید و با چشم پزشک خود تماس بگیرید و همین کارها را زمانی که احساس کردید دچار تاری دید شده اید یا ترشحات قابل توجه از چشم داشتید انجام دهید. همه اینها می توانند نشانه هایی از آسیب های چشمی جدی باشد.
به درستی از لنزهای تماسی خود نگهداری کنید شما باید لنزهای تماسی را بعد از هربار خارج کردن از چشم قبل از آن که سر جایش بگذارید تمیز و ضدعفونی کنید. انواع مختلفی از محلول های شستشو دهنده لنز وجود دارد. اگر شما آلرژی چشمی دارید و یا چشمان شما تمایل به تشکیل رسوب های پروتئینی دارند بهترین انتخاب به نوع لنزی که استفاده میکنید بستگی دارد. از چشم پزشک خود بپرسید که کدام محلول تمیز کننده را باید استفاده کنید.
برای جلوگیری از ابتلا به عفونت های چشمی خطرناک لطفاً به طور ویژه در تمیز کردن و نگهداری از لنز خود دقت کنید.
کارهایی که شما باید در نگهداری از لنزها انجام بدهید
دستورالعملها را پیروی کنید و به طور دقیق برنامه ای که چشم پزشک برای استفاده و تعویض لنز به شما داده را رعایت کنید. همچنین ازدستورالعمل های پزشک، سازندگان لنز و محلول های تمیز کننده آن را برای تمیز کردن و نگهداری از لنز رعایت کنید.
اگر شما برای مدت طولانی (کمتر از ۳۰ روز) ازلنز خود استفاده نکردید دستورالعملها را بخوانید تا در صورت نیاز قبل از استفاده آن را دوباره ضدعفونی کنید.
و اگر از لنز های تماسی خود ۳۰ روز و یا بیش از ۳۰ روز بدون ضدعفونی مجدد نگهداری کردهاید دیگر هرگز از آنها استفاده نکنید.
معاینات چشمی خود را به طور منظم انجام دهید.
لنزهای تماسی می تواند به مرور زمان پیچ و تاب بخورد و قرنیه ی شما می تواند دچار تغییر شکل شود.
برای اینکه اطمینان حاصل کنید که لنزشما به درستی تجویز شده و برای چشم هایتان اندازه است به طور منظم برای معاینه ی چشم مراجعه کنید.
هنگام استفاده از لنزهای تماسی از دوش گرفتن ، شنا کردن ، استفاده از وان آب گرم و یا انجام هر کاری که در آن آب وارد چشم های شما شود خودداری کنید و آگاه باشید که خیلی از مردم نمی دانند که ایجاد مخلوط لنز آب خوب نیست و می تواند موجب تغییر شکل لنز و آلودگی لنز شود.
هنگام استفاده از لنزهای یکبار مصرف روزانه نخوابید.
10 نکته برای تمیز کردن و مرطوب سازی دوباره و نگهداری از لنز ها
۱- دست های خود را با آب و صابون بشویید و قبل از دست زدن به لنزهای تماسی، دست هایتان را با یک حوله بدون پرز خشک کنید.
۲- برای تمیز کردن از روش مالش دادن و آبکشی لنز استفاده کنید. لنزها را با انگشتان تمیز مالش دهید سپس آن ها را قبل از آنکه در جای خود قرار دهید با محلول شستشو دهید.
مهم نیست کدام نوع از محلول های تمیز کننده را خریداری کرده اید از این روش استفاده کنید حتی اگر محلولی که شما استفاده می کنید از نوع محلول های بدون نیاز به مالش دادن لنز باشد.
۳- هرگز لنزهای تماسی را برای خیس کردن در دهان خود نگذارید بزاق یک محلول استریل نیست.
۴- هرگز لنز ها را با آب شستشو ندهید و یا اینکه جای لنز را که با محلول خاصی باید پر باشد با آب پر نکنید حتی اگر از پاکی و استریل بودن آب اطمینان داشته باشید.
۵- هرگز از محلول نمکی که در خانه تولید شده استفاده نکنید.
۶- هرگز از محلول نمکی و قطره های مرطوب کننده برای ضدعفونی کردن استفاده نکنید زیرا آنها محلول های ضدعفونی کننده نیستند.
۷- در هر نوبت برای شستشو و ضدعفونی کردن لنز های تماسی خود از محلول جدید استفاده کنید و هرگز از محلول های قدیمی استفاده مجدد نکنید. یعنی محلولی که یکبار استفاده شده را برای استفاده مجدد جمع آوری نکنید.
۸- محلول لنز تماسی را در بطری دیگری نریزید چون اگر این کار را انجام دادید محلول دیگر استریل نخواهد بود.
۹- اطمینان حاصل کنید که بطری حاوی محلول به هیچ سطحی برخورد نمی کند و زمانی که از آن استفاده نمی کنید درب آن را محکم ببندید.
۱۰- از ظرف حاوی لنزهای تماسی خود مراقبت کنید.
ظرف حاوی لنز تماسی خود را تمیز نگه دارید و آن را با محلول استریل لنز شستشو دهید .دقت کنید که این کار را با آب شیر انجام ندهید و بعد از آن که ظرف را شستشو داید آن را در هوای آزاد بگذارید تا خشک شود. حداقل هر سه ماه ظرف حاوی لنز را عوض کنید البته اگر ترک خورده و آسیب دیده است همین الان باید آن را عوض کنید.
به این سوال پاسخ دهید
آیا لنز تماسی مناسب شما هستند؟
میلیونها انسان از لنزهای تماسی استفاده می کنند در حالی که لنزهای تماسی مناسب همه افراد نیستند. ممکن است به دلایل زیر شما نتوانید از لنزهای تماسی استفاده کنید:
۱- شما به عفونت های متعدد چشم مبتلا می شوید.
۲- یک آلرژی شدید یا خشکی چشم دارید که درمان آن سخت است.
۳- در جایی زندگی یا کار می کنید که خیلی گرد و غبار وجود دارد.
۴- شما نمی توانید به درستی از لنزهای تماسی مراقبت کنید.
با چشم پزشک خود و یا سایر متخصصان مراقبت چشم مشورت کنید تا به درستی تصمیم بگیرید که آیا لنز های تماسی برای شما مناسب هستند یا خیر؟
در پایان باید بدانید که قرنیه و لایه ی اشکی باید سالم باشد.
تا حین استفاده از لنزها راحت باشید و بتوانید به وضوح ببینید و همچنین برای استفاده ایمن از لنزهای تماسی باید از آنها به درستی نگهداری کنید و هر زمان که نیاز شد آنها را عوض کنید.
سخن پایانی
با توجه به خطرات و بیماری هایی که در استفاده از لنزهای تماسی ممکن است برای شما پیش بیاید، بهتر است که برای استفاده از این لنزها حتما از یک پزشک متخصص چشم پزشک استفاده کنید تا مشکلی چشمان شما را تهدید نکند. دکتر احسان عباس نیا متخصص چشم پزشکی با توجه به شرایط شما بهترین مشاوره را خدمتتان ارائه میدهد. شما می توانید با مراجعه به مطب دکتر احسان عباس نیا از وضعیت خود آگاه شوید.