همه چیز درباره چارت معاینه چشم
وقتی شما برای چکاپ به یک چشم پزشک مراجعه می کنید، ممکن است از شما بخواهد که تابلو یا چارت معاینه چشم را بخوانید. این چارت برای اندازه گیری حدت یا میزان بینایی یا دقت بینایی ساخته شده است. اگر شما عینک یا لنز طبی نداشته باشید چشم پزشک با بررسی نتایج معاینه، تعیین می کند که شما آیا به عینک یا لنز نیاز دارید یا نه. اگر شما لنزهای اصلاح کننده را بر چشم خود داشته باشید نتایج نشان می دهند که آیا آنها برای شما مناسب هستند و اگر نه چقدر نیاز به تغییر دارند.
آیا همه چارت های معاینه چشم شبیه یکدیگر هستند؟
انواع مختلفی از چارت های چشمی در دسترس هستند بعضی چارت ها از الگوها و عکس ها استفاده می کنند در حالی که برخی دیگر از حروف بهره می برند. شخص معاینه کننده ممکن است از انواع خاصی برای اندازه گیری حداکثر فاصله بینایی یا اندازه گیری دید نزدیک استفاده کند. بعضی چارت های چشمی مخصوص برای کودکان ساخته شده اند در حالی که برخی دیگر، هم برای کودکان هم برای بزرگسالان کارایی دارند. با این حال چارت معروف اسنل رایج ترین و مشخص ترین نوع چارت چشمی است.
چگونه از چارت اسنل استفاده میشود؟
چارت اسنل معمولاً ۱۱ ردیف از حروف بزرگ را نشان می دهد. ردیف اول از حروف بسیار بزرگ استفاده می کند. اما به ترتیب در ردیف های پایین تر حروف کوچکتر می شوند ولی تعداد آنها بیشتر می شود. شخصی که معاینه میشود در فاصله ۲۰ فوت( ۶ متری )از چارت اسنل است و باید بدون پوشیدن عینک یا لنز طبی حروف را بخواند با گذاشتن یک دست بر روی چشم، کوچکترین حروفی را که می توانید ببینید برای شخص معاینه کننده می خوانید. پس از آن با گذاشتن دست خود بر روی چشم مقابل دوباره این کار را انجام می دهید. در برخی مطب ها شما از درون یک آیینه به چارت نگاه می کنید این به این معناست که شما در فاصله کمتر از ۶ متر این تست را انجام میدهید. نتایج این تست چه با آینه و چه بدون آینه یکسان است. اگر شما نمره بینایی ۲۰ از ۲۰ را بگیرید دارای حدت بینایی نرمال هستید. این نمره معمولاً به صورت کسر ۲۰ روی ۲۰ بیان می شود ۲۰ ای که در صورت قرار دارد نشان دهنده فاصله ای است که شما توانسته اید چارت را بخوانید و ۲۰ای که در مخرج قرار دارد نشان دهنده فاصله ای است که یک فرد عادی با دید نرمال می تواند همان ردیف از چارت را بخواند. شخصی که نمره ۲۰ از ۲۰ را میگیرد میتواند در فاصله ۲۰ فوتی یا همان ۶ متری هر چیزی را که یک شخص عادی ببیند را از چارت اسنل ببیند.
تاریخچه چارت اسنل
یک پزشک هلندی به نام هرمن اسنل چارت بینایی اسنل را در سال ۱۸۶۰ میلادی طراحی کرد. او همکار دکتر فرانسیس داندرز بود.دکتر داندرز مشکلات بینایی مردم را به وسیله چارتی که بر روی دیوار بود تشخیص می داد. با استناد به نیویورک تایمز دکتر داندرز از دکتر اسنل برای ساخت چارت کمک گرفته بود.
همچنین دکتر اسنل چارتی ساخت که به چارت E لرزان معروف است چارت E لرزان همان چارتی است که همه ما هنگام معاینه چشم آن را دیده ایم حرف انگلیسی E که در جهت های مختلف قرار گرفته و از بزرگ به کوچک مرتب شده است. فایده این چارت این است که کسانی که سواد خواندن ندارند و یا بچه های کوچک که حروف را نمی شناسند فقط با گفتن جهت E معاینه آنها انجام شود. شخص معاینه شونده با اشاره کردن انگشت خود جهت E را مشخص میکند.
قبل از اینکه دکتر اسنل چارت استاندارد چشم را طراحی کند, هر چشم پزشک یا شخص معاینه کننده، چارت مخصوص خود را داشت بنابراین هر شخص از معاینه کردن نتایج مختلفی را به دست می آورد. اما چارت اسنل باعث شد که یک معاینه استاندارد از شخص انجام شود و هر کسی که او را معاینه کند نتیجه یکسانی را از میزان بینایی شخص بدست بیاورد. چارت اسنلن در بحبوحه انقلاب صنعتی پدید آمد. مردم آن زمان نیاز به بینایی کافی برای انجام خیلی از کارها مانند ساخت خط راه آهن و مهندسی در کارخانه ها نیاز داشتند.
چه زمانی شما باید تست چشمی بدهید؟
معاینه حدت بینایی به عنوان بخشی از معاینات چشم انجام میشود. انجمن چشم پزشکان آمریکا پیشنهاد می کند که در سن ۴۰ سالگی حتماً یک معاینه پایه از چشم انجام شود. این زمانی است که اولین نشانه های مشکلات بینایی خود را نشان می دهند. چارت های معاینه چشم برای تعیین اینکه شما چه بیماری نظیر آب سیاه و یا مشکلات شبکیه دارید به چشم پزشک کمک نمی کند. همچنین آنها سایر مشکلات بینایی نظیر از دست دادن دید محیطی را اندازه گیری نمی کنند. آنها فقط حدت بینایی یا قدرت بینایی را اندازه گیری می کند.
دکتر احسان عباس نیا متخصص چشم پزشکی و فوق تخصص استرابیسم و اکولوپلاستیک در تهران است که به درمان انواع مشکلات چشمی مانند آب مروارید، عیوب انکساری چشم و… می پردازد. با مراجعه حضوری به مطب دکتر احسان عباس نیا می توانید برای درمان عیوب و مشکلات چشمی خود اقدام کنید.